top of page
fransescaquartey

MAJ 2024 - BÖCKER ÄR SKEPP PÅ TIDENS OÄNDLIGA HAV


BIBLIOTEKSDAGARNA 2024

Biblioteksverksamhet har alltid legat mig varmt om hjärtat. Därför var det en självklarhet att tacka ja när jag blev tillfrågad att vara konferencier och moderator på den årliga konferensen Biblioteksdagarna, som i år hölls i Skellefteå på Sara Kulturhus. Att årets tema var kreativitet gjorde uppdraget ännu mer spännande och angeläget.


Förberedelserna inför konferensen var många, och dagen innan valde jag att samla mina tankar med en stunds avkoppling på Vana Spa, beläget i Wood Hotel där konferensdeltagarna bodde. Att ligga i ett varmt bad utomhus är både lugnande och upplyftande – den perfekta uppladdningen inför det som komma skulle.





Konferensdagen inleddes med att jag hälsade de 260 deltagarna från hela Sverige välkomna. Jag började med att berätta om hur jag som barn slukade böcker och om vilken stor betydelse bibliotek och bibliotekarier hade under min uppväxt.





Efter min introduktion tog Leif Mårtensson, styrelseledamot i Svenska Biblioteksföreningen, plats på scenen för att hålla det officiella invigningstalet. Han talade om hur biblioteken är under attack på olika sätt – allt från ekonomiska prövningar till politiska utmaningar. Samtidigt underströk han vikten av att biblioteken fortsätter göra sin röst hörd i den nationella debatten. Trots utmaningarna uttryckte han hoppfullhet inför framtiden och betonade att kreativitet är avgörande för att möta dessa prövningar.


Huvudtalaren för konferensen var Palle Dahlstedt – tonsättare, konstnär och professor i interaktionsdesign vid Göteborgs Universitet och Chalmers. Även han inledde med att dela sin egen barndomserfarenhet av bibliotek. För honom var bibliotekarier hjältar.


Hans föreläsning tog oss med på en fascinerande resa genom kreativitetens historia och utveckling. Han ifrågasatte myterna kring kreativitet – det vill säga att det skulle vara något mystiskt eller gudomligt – och betonade i stället att kreativitet är en process som genomsyrar allas vardag.


– Kreativitet finns överallt och är en kraft som kan lösa problem, driva forskning och inspirera uppfinningar, sa han.


PALLE DAHLSTEDT

Han betonade också vikten av att förstå både hjärnans kreativitet och sin egen förmåga för att utvecklas vidare:


– Våga vara lite galen och släpp tanken på vad andra – och du själv – tycker. Allt skapande är värdefullt, avslutade han.


Senare under dagen höll jag en workshop med titeln "Det kreativa ledarskapet", där jag fokuserade på det inre ledarskapet och hur man kan bli en kreativ och öppen ledare. Jag pratade om vikten av att frigöra sig från tankar som hämmar kreativiteten och att skapa rutiner för att hantera det som pågår inom en.


Deltagarna fick delta i interaktiva övningar där de fick träna på mod och lyhördhet. Jag delade också med mig av egna erfarenheter av kreativt ledarskap, bland annat om vikten av att höra vad som inte sägs i ett rum.



Det var så roligt att få leda Biblioteksdagarna 2024 och själv få ta del av två fullspäckade, inspirerande dagar fyllda med goda samtal och nya idéer.


En tid efteråt fick jag förfrågan att skriva en text till S/Å Magasin, Skellefteå kommuns tidning. Jag tackade genast ja och visste direkt vad jag ville skriva om: varför biblioteket är en sådan ovärderlig plats för mig.


Texten hittar du nedan.


ATT RESA UT PÅ FANTASINS OCEANER

 

På 1970-talet, när jag växte upp, var Göteborgs Stadsbibliotek ännu en ny och modern byggnad. Det finns bilder på mig och min mamma där jag leker på trapporna till det nya biblioteket. Då visste jag ännu inte att det skulle bli mitt andra hem.

 

Sverige har en lång och stolt bibliotekstradition som sträcker sig tillbaka flera hundra år. Det äldsta biblioteket, Kungliga biblioteket, grundades redan på 1500-talet på slottet Tre Kronor och bestod av Vasakungarnas samlingar. Men det var först på 1700-talet som Sverige började skapa bibliotek för allmänheten. De s.k. sockenbiblioteken drevs av präster och var mestadels fyllda med kristna böcker eller praktisk litteratur om lanthushållning. Tanken att allmogen skulle vilja läsa skönlitteratur existerade knappt och ansågs vare sig önskvärt eller nödvändigt.

 

På 1800-talet fick folkskolinspektörerna ansvaret att övervaka sockenbiblioteken. En av dessa inspektörer, Per Siljeström, var en eldsjäl som kämpade för bibliotekens utbyggnad och kvinnors rätt till utbildning. Han ville att sockenbiblioteken skulle innehålla bredare läsmaterial och menade att vad som dög för bildat folk också borde duga för bönder och arbetare. Men trots hans ansträngningar gick utvecklingen långsamt fram.

 

Först mot slutet av århundradet fick idén om ett allmänt bibliotek med bredare litteraturutbud fäste. I Göteborg låg Dicksonska folkbiblioteket i stadens arbetarkvarter i stadsdelen Haga. James Dickson, en förmögen grosshandlare, ville ge ”de hårt slitande arbetarna” möjlighet till förströelse och bildning och biblioteket blev äntligen en plats där alla, oavsett bakgrund, kunde komma och upptäcka nya världar.

 

Min mamma introducerade mig tidigt till böcker och läsande, och jag blev snabbt ett bokslukarbarn. Varje besök på Göteborgs stadsbibliotek var ett äventyr. Längst ner fanns skivavdelningen, där jag satt med hörlurar och lyssnade på humorskivor och skrattade så högt att bibliotekarierna fick hyscha på mig. Högst upp låg vuxenavdelningen, där de vuxna satt med allvarliga miner, och gud nåde det barn som gjorde sig hörd där. Men bäst av allt var barnavdelningen på första våningen, för där fick man prata hur mycket man ville när man inte satt och läste förstås. Hela rummet var fyllt med böcker, och mellan bokhyllorna stod glasmontrar med de näpnaste små dockfigurer ur Elsa Beskows många berättelser. Och på väggen i barnavdelningen stod det: "Books are ships that pass the vast seas of time" – böcker är som skepp som seglar över tidens oceaner. Och jag, en erfaren kapten på fantasins vidsträckta hav, lånade högar av böcker som jag läste till sent in på kvällen i min säng under täcket, i skenet av ficklampan.

 

Bibliotek och bibliotekarier är något av det finaste vi har i vårt samhälle. Ändå är det som att vi glömmer det när vi blir vuxna. Glömmer glädjen i att förlora oss i en bok. Glömmer den tjusning ett rum fullt av böcker, som bara längtar efter att bli lästa, kan ha. Glöm därför inte av ditt lokala bibliotek, utan besök det redan idag. Så stödjer du inte bara biblioteksverksamhet, utan också en av grundförutsättningarna för en stark och fri demokrati.


Ett bibliotek är den plats där vi alla, oavsett livssituation, kan segla ut på fantasins oceaner, helt kostnadsfritt, och återvända så mycket rikare än när vi gav oss iväg!

 

 

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page